31.januar – Nacionalni dan bez duvanskog dima

PENTACON DIGITAL CAMERA

,,Odrasli puše i mene guše”

Aktivnosti koje se realizuju u okviru obeležavanja Nacionalnog dana protiv duvanskog dima 2017.godine upozoravaju  javnost  na štetne efekte izlaganja duvanskom dimu ,posebno po zdravlje dece i mladih.

Rezultati istraživanja koja se redovno sprovode od 2010. godine.pokazuju da je došlo do smanjenja izloženosti duvanskom dimu,posebno na mestima koja su regulisana zakonom.

Kao i prethodnih godina, Dom zdravlja ovu kampanju vodi sa partnerima :Crvenim krstom,lokalnom  samoupravom  i prosvetom

Akcija je u opštini Varvarin započeta  je na  manifestaciji ,,Plivanje za časni krst” u Selo Varvarinu  gde je mladim plivačima osim pregleda lekara dr.Jovane Pavlović  i  merenja krvnog pritiska podignuta svest o zdravim stilovima života sa akcentom na štetnost izlaganja duvanskom dimu. Pušačima je ponuđen Vodič za odvikavanje od pušenja .

U susret  31. januaru akcija je nastavljena kroz realizaciju zdravstveno vaspitnih i promotivnih aktivnosti .Javna manifestacija je održana u holu opštinske zgrade  gde je zaposlenima u zgradi i prolaznicima izmeren krvni pritisak,šećer u krvi i podeljen promotivni matrijal i  jabuke  sa značenjem:,,Jabuka umesto cigarete!”

U PU ,,Naša radost “ u saradnji sa med.sestrom Lelom Mitić i vaspitačima održane su kreativne radionice sa aktivnim učešćem dece.

Javna manifestacija je održana 01.02.2017. u holu ustanove uz izložbu dečijih radova na temu,,Odrasli puše i mene guše”

Akciju je pratila RTK za emisiju Hronika opštineVarvarin.O štetnosti duvanskog dima govorila je dr.Jasmina Rakić spec.opšte medicine –vd. direktor  Doma zdravlja.O očuvanju zdravlja dece govorila director PU ,,Naša radost” Dragana Savić.Organizator  akcije Polivalentna  patronažna služba – koordinator  vms Sonja Živković.