Akcija prevencije malignih oboljenja

U  poslednjih nekoliko godina primećen je rast obolelih od malignih bolesti. Patronažna služba DZ Varvarin  u saradnji sa doktorima sprovodi akcije edukacije stanovništva i prevencije malignih oboljenja. Danas je sprovedena akcija u selu Bošnjanu i Obrežu.

Najčešći karcinomi kod žena su karcinom  dojke, debelog creva i grlića materice. Kod muškaraca karcinom  pluća i debelog creva.  Danas edukujemo pacijente o karcinomu debelog creva i prevenciji istog.

Rizična gupa su osobe ženskog i muškog pola stariji od 50 godina. Određeni faktori doprinose nastanku oboljenja:nasledni faktori, neredovna stolica, ishrana bogata mastima,smanjena fizička aktivnost, pojedina oboljenja debelog creva i pušenje.  U ranoj fazi bolesti ne javljaju se nikakve tegobe što otežava otkrivanje bolesti pa se preporučuje pacijentima da se jave svom lekaru ako su primetili promene u ritmu pražnjenja creva, bolovi i grčevi u stomaku bez nekog očiglednog razloga, oskudno krvarenje u stolici, gubitak telesne mase, malokrvnost, bledilo, zamor.

Za rano otkrivanje  bolesti radi se  pregled stolice na postojanje skrivene krvi. Ako rezultat pokaže da postoji krv u stolici, pacijenti se upućuju na dalje analize i preglede kojim će se razjasniti  uzročnik krvarenja maligna bolest, benigni polip ili neko drugo oboljenje debelog creva

Lečenje zavisi od stadijuma bolesti, veličine tumora i mesta gde se pojavio.

Savetuje se  pridržavanje zdravih navika  jer je to najbolji način prevencije bolesti.