Evropska nedelja vakcinacije “Vakcine štite”

Od 24-30. aprila u našoj zemlji  se obeležava Evropska nedelja vakcinacije. Ovogodišnji slogan je “Vakcine štite”, a cilj je veći obuhvat stanovništva imunizacijom i proširenje saznanja o vakcinaciji u zaštiti od bolesti.

Vakcinacija je jedna od najuspešnijih zdravstvenih inicijativa. Vakcinacijom se preveniraju bolesti, komplikacije i smrtni ishodi od difterije, hepatitisa, malih boginja, zauški, velikog kašlja, dečje paralize, tetanusa, itd. Iako postoje vakcine, svake godine između dva i tri miliona nevakcinisane dece umre od ovih bolesti, a 18.7 miliona dece ostane nevakcinisano. Uspešnom vakcinacijom došlo je do iskorenjavanja velikih boginja i na pragu je iskorenjavanje dečje paralize.

Redovnom vakcinacijom dece već 19 godina nema zabeleženih slučajeva dečje paralize u zemljama regiona. Zahvaljujući globalnim naporima, u poslednjih 10 godina sprečeno je preko 200 hiljada novih slučajeva ove bolesti u svetu.  Danas, oko 13 miliona ljudi hoda zahvaljujući vakcini protiv dečje paralize, a uštedelo se 40 do 50 biliona dolara za 20 godina zahvaljujući pocesu iskorenjivanja ove bolesti. Najvažniji uspeh je što nijedno dete na svetu neće doživeti teške posledice bolesti – dečju paralizu.

Vakcina protiv malih boginja uvedena je pre skoro 50 godina i godišnje se spasi od smrti oko 2.6 miliona ljudi. U 2015. godini 85% dece u svetu je primilo jednu dozu vakcine protiv malih boginja do svog drugog rođendana, a smrtni ishod se smanjio za 79%. I pored toga 134.200 osoba je umrlo kao posledica malih boginja, tj. 15 osoba svakog sata. Na svakih 1000 dece koja dobiju male boginje, 2 deteta će umreti. Iako se proces eliminacije malih boginja kontinuirano sprovodi u zemljama Evrope, registruju se bolesti među zdravstvenim radnicima. Poslednja veća epidemija u Srbiji je bila 1997. godine, a zabeležene su epidemije i u 2007., 2010., 2011., 2014. i 2015. godini. U toku je epidemija malih boginja u gradu Kruševcu. Radi eliminacije malih boginja neophodno je da je preko 95% stanovništva vakcinisano.

U zaključku, vakcinacija mora biti prioritet jer:

1.    Spašava živote

2.    Ona je osnovno pravo i dostupna je svima

3.    Epidemije predstavljaju ozbiljne pretnje

4.    Zarazne bolesti mogu izazvati smrtni ishod

5.    Zarazne bolesti se vakcinacijom kontrolišu i eliminišu

6.    Vakcinacija je isplativa javno zdravstvena mera

Snežana Stanojević