31. јануар 2018. – НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНА

27368905_1171693419627563_5412799518389049471_oУ Србији се већ дуже  од  20 година сваког  31. јануара обележава Национални дан без дувана. Активности у оквиру обележавања Националног дана без дувана упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана као и излагања дуванском диму. Ове године, Национални дан без дувана се обележава под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше”.

У свету тренутно има више од једне милијарде пушача, од који 80% живи у земљама ниског и средњег прихода. Светска здравствена организација указује на то да више од 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, од чега је  890 000 смртних случајева повезано са изложеношћу дуванском диму, а не директном употребом дувана.

Дуван је претња за сваку особу, без обзира на пол, старост, расу, културни или образовни ниво. Он доводи до патње, болести и смрти, и осиромашује породице. Употреба дувана има огромну цену за националну економију због пораста трошкова за здравствену заштиту и смањења продуктивности рада. Он појачава неједнакост у здрављу и погоршава сиромаштво, јер најсиромашнији људи троше мање на основне потребе као што је храна, образовање и здравствена заштита.

Овогодишњи слоган Националног дана без дувана  „Одрасли пуше и мене гуше” посебно наглашава опасности којима су млади изложени удисањем  дуванског дима из окружења.

Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести, као што су рак плућа, инфаркт миокарда, мождани удар, срчана смрт, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и имају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета. Изложеност дуванском диму представља професионални ризик за угоститељске раднике коме су они изложени у радном времену, те је и њима потребно обезбедити здраву и безбедну радну средину.

Окружење без дуванског дима спречава започињање пушења и помаже пушачима у одвикавању од пушења, утиче позитивно на смањење разбољевања и смртности због пушења. Обезбеђивањем простора без дуванског дима, смањују се трошкови  лечења особа које оболе због пушења, што је посебно важно за једну заједницу.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму, па ефикасна заштита подразумева потпуну елиминацију дуванског дима из сваког затвореног јавног и радног простора, јер само окружење 100% без дуванског дима може да заштити људе од штетног дејства .

Dom zdravlja ,,DR.Vlastimir Godić” Varvarin je organizovao niz preventivnih i promotivnih aktivnosti sa ciljem obeležavanja NACIONALNOG DANA BEZ DUVANSKOG DIMA.

Javna manifestacija održana u centru varoši,ispred ugostiteljskog objekta i trgovinske radnje ,gde je podeljen promotivni material,saveti građanima i po jedna jabuka sa rečima,,BOLJE JE JABUKA NEGO CIGARETA.Akciji je prisustvovao veliki broj građana.

Još jednna javna manifestacija je održana u okviru akcije ,Selu u pohode”u MZ Cernica sa deljenjem promotivnog materijala,malim dijagnostičkim procedurama i pregledima lekara Opšte medicine,individualnim i grupnim metodama zdravstvenog prosvećivanja.Odaziv meštana je bio na visokom nivou .Preglede su obavili lekari Dr.Ana Golubović-načelnik Opšte medicine i Dr.Violeta Lutovac-Đorđević u saradnji sa Polivalentnom patronažom. Koordinator vaspitanja za zdravlje VMS Sonja..Živković

Akciju su partnerski realizovali :DZ VARVARIN,CRVENI KRST VARVARIN,SAVET MESNE ZAJEDNICE CERNICA i VARVARIN ,OŠ,,SVETI SAVA”BAČINA i PU ,,NAŠA RADOST “VARVARIN.

Kao i svake godine,predškolska ustanova ,,Naša radost” Varvarin uzela je učešće u kampanji ,u organizaciji MS  Lele Mitić i vaspitača ove ustanove.Priređene su izložbe dečijih radova sa temom,,Odrasli puše i mene guše”.