01. DECEMBAR 2017. – SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

21949718_713057435571915_3493542990846184112_o
TESTIRAJ! LEČI! SPREČI!

Pod ovogodišnjim sloganom ”Testiraj! Leči! Spreči!” biće organizovane brojne akcije zdravstvenih radnika i saradnika iz https://youtu.be/VYJwOIFweEk civilnog sektora. Cilj akcija je podizanje svesti kod što većeg broja ljudi o rizicima za inficiranje i dobrobiti testiranja i razumevanja da postoji uspešno lečenje, te zato treba da znaju za svoj HIV i/ili hepatitis status. Evropska nedelja testiranja na HIV i hepatitise se u našoj zemlji u nekoliko gradova obeležaena je od 18.-25. novembra pod nacionalnim sloganom ”Testiranje je u modi! Testiraj se na HIV!

U Zavodu za javno zdravlje Kruševac zvanično radi DPST i svi zaineresovani građani mogu svakog radnog dana, od 08-14 časova da se jave u Savetovalište kako bi dobili sve potrebne savete u vezi HIV/SIDE ili izvrše dobrovoljno testiranje na HIV.

U decembru je obeležen Svetski dan borbe protiv AIDS-a Dom zdravlja Varvarin,Crveni krst Varvarin,prosveta,zajednica su kao i svake godine ovaj dan obeležili javnim manifestacijama u Srednjoj školi Varvarin i MZ Parcane. ,U parcanu organizovan bazar zdravlja , gde je je osim promocije zdravlja bilo organizovano i merenje šećera,pritiska,pregled lekara Opšte medicine DR,,Ane Golubović“Zdravstveno vaspitne aktivnosti su bile sa različitim temama a najznačajnije su bile,,Kako se zaštititi od gripa“ ,,Kako sprečiti infekciju virusomHIV-a“ ,,Redovna vakcinacija“

U Srednjoj školi Varvarin se tradicionalno održavaju ovakve manifestacije sa velikim učešćem učenika Podeljeni su kondomi i štampani materijal a  tribina je održana u prostorijama Crvenog krsta Varvarin.Na tribini je govorila pedagog u Srednjoj školi Varvarin i vms Sonja Živković iz Doma zdravlaj.Nakon toga su učenici popunili anketu a Crveni krst je sa prisutnima proslavio i Dan volonterizma.

Obeležavajući 21.maj 2017. godine-Dan sećanja na umrle od side,u Srednjoj školi su održana predavanja ginekologa Đorđa Prokića učenicima završne godine sa temom,,Reproduktivno zdravlje mladih“. Ove godine su u planu organizovana predavanja i radionice u DZ Varvarin,sa raznim tema ,sve sa ciljem unapređenja zdrvlja mladih.